Teveel Nederlanders zijn onderverzekerd
Steeds meer Nederlanders raken ‘onderverzekerd’. Dat houdt in dat ze onvoldoende zijn gedekt voor grote, te verzekeren risico’s. Vooral op het gebied van levensverzekeringen zijn er maatschappelijke problemen. Dat stelt Egbert Kromme, partner bij KPMG.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de risico’s als er geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten of als er geen goede pensioenregeling is opgesteld.
Steeds minder overlijdensrisicoverzekeringen
Van oudsher is Nederland een land geweest waarin juist veel mensen goed zijn verzekerd. Maar dat lijkt steeds minder te worden. Een goed voorbeeld is de overlijdensrisicoverzekering, die de laatste jaren steeds minder wordt afgesloten.
Dat heeft een aantal belangrijke redenen:
- Een overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht bij een hypotheek
- In 2023 is de rente voor een aflossingsvrije hypotheek (waar de ORV vaak voor werd afgesloten) niet meer aftrekbaar
- Invoering van het provisieverbod in 2023
Dat er minder ORV’s worden afgesloten is opvallend, aangezien de premies de afgelopen jaren juist sterk zijn gedaald.
Het bezuinigen op een overlijdensrisicodekking levert maar heel weinig voordeel op in de maandlasten, terwijl de financiële gevolgen enorm kunnen zijn
Egbert Kromme (partner bij KPMG)
Bewustwording vergroten
Om te voorkomen dat Nederlanders onderverzekerd zijn, vindt Kromme het daarom noodzakelijk dat de overheid, verzekeraars, consumentenorganisaties en werkgevers de consument wijzen op de risico’s en mogelijke gevolgen van onderverzekerd zijn.
Het Actuarieel Genootschap zou de risico’s het beste moeten kunnen overzien en hun verantwoordelijkheid moeten nemen om bovengenoemde partijen bij te staan.
Bron: KPMG