Levensverzekering vergelijken & afsluiten

Ontzorg uw nabestaanden van financiële zorgen met een levensverzekering.

Koen Kuijper

ORV-expert

010 - 34 003 21
1
Review score
8,3
Eenmalige kosten
€ 10,50
Verzekeringsvorm
gelijkblijvend
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-
€ 6,91
2
Review score
8,6
Eenmalige kosten
€ 69,00
Verzekeringsvorm
gelijkblijvend
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-
€ 7,20
3
Review score
7,0
Eenmalige kosten
€ 69,00
Verzekeringsvorm
gelijkblijvend
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-
€ 7,21

Bovenstaande premies zijn berekend met: 26 augustus 1983 (36 jaar) / Looptijd 20 jaar, niet-roker.

Levensverzekering vergelijken

Voordat u kiest voor een levensverzekering, is het slim om de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er kan namelijk verschil zitten in:

 • De maandelijkse premie
 • De hoogte van de uitkering
 • De looptijd van de dekking en premiebetaling
 • Eenmalige kosten (afsluitkosten)
 • De klanttevredenheid

Bij het vergelijken, houdt u er rekening mee dat de premie hoger wordt als de hoogte van de uitkering stijgt. Ook de looptijd heeft invloed op de premie die u betaalt.

Ten slotte kan de premie hoger uitvallen als u een chronische aandoening heeft, zoals diabetes. De verzekeraar zal uw aanvraag dus ook medisch beoordelen.

Tips bij het vergelijken:

 • Bestudeer de prijzen en voorwaarden van verschillende verzekeraars.
 • Vraag indien nodig eerst een offerte op, zodat u de voorwaarden en tarieven rustig kunt doornemen.
 • Heeft u vragen of vindt u het lastig om een keuze te maken? Neem dan contact op met een financieel expert.

Levensverzekering afsluiten

Bij het afsluiten van een levensverzekering komt een overeenkomst tot stand tussen verzekeraar en verzekeringnemer. Als de verzekeraar akkoord is met de aanvraag, krijgt u de polis zo snel mogelijk via de mail of per post opgestuurd.

Zowel u als de verzekeraar moeten zich vanaf dat moment houden aan de voorwaarden. De verzekeraar keert uit, als het onzekere voorval, het overlijden van de verzekerde zich voordoet.

Het onzekere voorval is afhankelijk van het leven van een persoon. Vandaar de term levensverzekering. De verzekeraar keert het verzekerde bedrag in één keer uit. Ook is het mogelijk dat de verzekeraar periodiek geld overmaakt.

Wat is een levensverzekering?

Met een levensverzekering ontvangen uw nabestaanden een uitkering als u onverhoopt komt te overlijden. Daarmee zorgt u ervoor dat zij niet in de financiële problemen komen. Een overlijdensrisicoverzekering is een type levensverzekering.

Op deze pagina kunt u deze verzekeringen met elkaar vergelijken. Door verder te klikken kunt u de premie van de levensverzekering voor uw persoonlijke situatie berekenen.

Hoe werkt een levensverzekering?

Een levensverzekering keert een bedrag uit bij overlijden. In ruil hiervoor betaalt u premie. U bepaalt zelf:

 • Wie wordt verzekerd
 • Voor wie de uitkering is bedoeld
 • Hoe lang u verzekerd wilt zijn
 • Voor welk bedrag u verzekerd wilt zijn

Er zijn twee soorten levensverzekeringen:

 1. Overlijdensrisicoverzekering: keert een bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden, voordat hij/zij een afgesproken einddatum bereikt.
 2. Uitvaartverzekering: keert een bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden om de kosten van de uitvaart te dekken.

Op deze pagina worden uitsluitend overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar vergeleken.

Uitkering levensverzekering

Een levensverzekering kan na overlijden in één keer uitkeren. Dit noemt men de lump sum. Het is ook mogelijk dat de levensverzekering niet in eens uitkeert, maar dat de verzekering periodiek uitkeert. De nabestaande ontvangt dan gedurende een aantal jaren een onbelaste uitkering uit levensverzekering als gevolg van overlijden van de verzekerde.

Het is tevens mogelijk om de premie van de levensverzekering te voldoen met het betalen van een eenmalige premie. Dit wordt betaling van de levensverzekering door middel van koopsom genoemd.

Normaal gesproken betaalt u maandelijks premie voor de levensverzekering. Omdat de aangeboden levensverzekeringen door de verzekeraars weinig verschillen is het belangrijk dat u kiest voor de verzekeraar met de laagste premie voor de levensverzekering.