Overlijdensrisicoverzekering nog goedkoper in 2020

De premie van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is in 2020 opnieuw goedkoper geworden in vergelijking tot het jaar ervoor. De premie daalde met vijf procent significant.

De prijsdaling van overlijdensrisicopremies is al zeker 20 jaar aan de gang, meldt Moneyview. In 10 jaar tijd zijn de kosten met 40 procent gedaald. En in 20 jaar tijd zelfs met 60 procent.

Hieronder zie wat dat heeft betekent voor de premie:

 200020102020
Premie ORV15 euro per maand10 euro per maand6 euro per maand

Stijgende huizenprijzen

Verder ligt het verzekerd bedrag van een overlijdensrisicoverzekering steeds hoger. Mensen die nu een ORV kiezen, willen zich goed verzekeren. Het aantal huiseigenaren dat kiest voor een dekking van ten minste 275.000 euro is verdubbeld. Dat komt met name door de stijgende huizenprijzen.

De meeste woningbezitters hebben een ORV van rond de 175.000 euro.

In 2017 werd de verplichte overlijdensdekking voor een hypotheek overigens geschrapt. Er zijn veel aanbieders waarbij een ORV niet langer noodzakelijk is. Dat is vooral goed nieuws voor mensen met terminale of chronische aandoening.

Minder rokers

Een andere opvallende ontwikkeling is dat veel meer verzekerden aangeven dat zij nooit roken. 87 procent van de verzekerden betaalt daardoor een lagere premie dan de mensen die wel roken. Het lage percentage niet-rokers is opvallend, omdat volgens de officiële cijfers ruim één op de vijf mensen wel eens rookt.

Wie een overlijdensrisicoverzekering afsluit, kan te maken krijgen met een roken-controle, die vervelende consequenties kan hebben als blijkt dat je toch hebt gerookt, terwijl je hebt opgegeven dat niet te doen.