Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Kies voor financiële zekerheid van uw nabestaanden

Koen Kuijper

ORV-expert

010 - 34 003 21

Gegevens

De premies in deze vergelijking zijn berekend met:

Gelijkblijvend bedrag
20 jaar (looptijd)
25 januari 1984


Vergelijk hier Dela, Centraal Beheer en FBTO voor uw eigen leeftijd?

Check uw premie
1
Meest gekozen verzekering
Review score
8,7
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-
Premie
€ 6,91 p/m
 1. Laagdrempelige voorwaarden
 1. Extra korting voor niet-rokers
 1. Eenmalige kosten: € 10,50
2
Review score
8,6
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-
Premie
€ 8,69 p/m
 1. Altijd opzegbaar
 1. Korting voor niet-rokers
 1. Eenmalige kosten: € 69,00
3
Review score
7,0
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-
Premie
€ 8,72 p/m
 1. Altijd 30 dagen bedenktijd
 1. Eenmalige kosten: € 69,00

Stappenplan

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is snel en eenvoudig te regelen. Het is goedkoper om dit op jongere leeftijd te doen, omdat u dan minder premie betaald. Voordat u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Die komen hieronder aan bod.

1. Bepaal verzekerd bedrag

Voordat u een verzekering aanvraagt, is het belangrijk om te bepalen voor welk bedrag u zich wilt verzekeren. Hierbij is het zinnig om te kijken naar de kosten waar u nabestaanden mee te maken kunnen krijgen als u vroegtijdig komt te overlijden, zoals:

 • Kosten hypotheek
 • Vaste lasten
 • Andere schulden

Het bedrag dat een overlijdensrisicoverzekering kan uitkeren, ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 10.000 en 500.000 euro. Indien dit niet voldoende is, kunt u overwegen om meerdere polissen aan te vragen bij verschillende verzekeraars.

2. Partner meeverzekeren (of niet)

In sommige situaties kan het verstandig zijn om ook uw partner te verzekeren tegen overlijdensrisico.

Bij deze overweging is het raadzaam te bekijken welk financieel risico uw gezin loopt als uw partner onverhoopt komt te overlijden. Als uw partner bijvoorbeeld kostwinner is, valt een deel van het inkomen weg. Dit kan een reden zijn voor een tweede verzekering.

Het kan aantrekkelijk zijn als er wordt gekozen om een voor beide verzekerden een aparte risicoverzekering af te sluiten. De premie is dan maar iets hoger dan de variant van 2 verzekerden op 1 polis. Bovendien biedt deze vorm van verzekerden meer flexibiliteit, bijvoorbeeld na een eventuele scheiding.

3. Begunstigden opgeven

Bij het afsluiten van de verzekering is het noodzakelijk om de begunstigden op te geven. Dit is de persoon (of zijn de personen) waaraan de uitkering wordt gedaan als de verzekerde komt te overlijden.

Het is mogelijk om de begunstigden achteraf te wijzigen. Voorwaarde is wel dat de verzekering nog niet tot uitkering is gekomen.

4. Bepaal type verzekering

Er zijn verschillende soorten overlijdensverzekeringen die u kunt afsluiten:

 • Verzekering met gelijkblijvende dekking
 • Verzekering met annuïtair dalende dekking
 • Verzekering met lineair dalende dekking

Hieronder vindt u een schematische weergave van deze verzekeringen.
Bij een gelijkblijvende dekking blijft het verzekerde bedrag gelijk gedurende de gehele looptijd. Het maakt voor de uitkering dus niet uit wanneer u komt te overlijden. Bij een annuïtair dalende dekking neemt de uitkering in het begin langzaam af en tegen het einde van de looptijd steeds sneller. En bij een lineair dalende dekking neemt het verzekerde bedrag in gelijke stappen af tot 0.

Bij het kiezen van een type verzekering speelt het vaak een rol welke soort hypotheek u heeft. De hypotheekschuld neemt in de meeste gevallen namelijk af naarmate de looptijd verstrijkt.

5. Medische acceptatie doorlopen

In de laatste fase bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering wordt gevraagd naar de gezondheid van de verzekerden. De verzekerde dient hiervoor een gezondheidsverklaring in, waarin een aantal basisvragen worden gesteld over de gezondheidssituatie.

Als afwijkingen in de gezondheidsverklaring zitten, kan er reden zijn voor een aanvullende medische keuring.

Waarom afsluiten?

Met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (orv) kiest u voor financiële zekerheid van uw nabestaanden, bijvoorbeeld uw partner en kinderen. U zorgt er voor dat zij niet in de financiële problemen komen als u komt te overlijden.

Zij kunnen daardoor bijvoorbeeld:

 • In de huidige woning blijven wonen
 • De vaste lasten blijven betalen
 • Een openstaande lening afbetalen

Bij uw overlijden krijgen zij het bedrag dat u met de verzekeraar heeft afgesproken.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten