Overlijdensverzekering: wat is het?

Een overlijdensverzekering is een levensverzekering die uitkeert bij het overlijden van de verzekerde. Een overlijdensverzekering kan een uitvaartverzekering zijn of een overlijdensrisicoverzekering. Let op: deze twee verzekeringen zijn niet hetzelfde.

Hieronder wordt uitgelegd wat de belangrijkste kenmerken zijn van beide soorten verzekeringen.

Vervolgens kunt u zelfstandig beslissen welke levensverzekering in uw situatie geschikt is. U regelt een overlijdensrisicoverzekering eenvoudig online op uw mobiel, tablet of computer.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van een uitvaart te dekken. De verzekering keert uit als de verzekerde komt te overlijden. Het maakt daarbij niet uit op welke leeftijd de verzekerde komt te overlijden. Een uitvaartverzekering keert altijd uit.

Kosten uitvaart

De uitvaartverzekering is specifiek bedoeld om de kosten van de uitvaart te dekken. Daarnaast kan de uitvaartverzekeraar via een aangesloten uitvaartverzorger helpen bij het regelen van de uitvaart De nabestaanden worden op die manier zowel op het financiële als emotionele vlak gesteund.

Wist u dat: Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de kosten van een gemiddelde crematie of begrafenis op ongeveer 7.500 euro liggen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

 • Kapitaalverzekering: keert na overlijden eenmalig een bedrag uit (bijvoorbeeld 7.000 euro).
 • Naturaverzekering: vergoed een vooraf afgesproken pakket aan producten en diensten, zoals de afscheidsplechtigheid, kist en bloemen. Dit pakket heeft een vooraf bepaalde waarde.
 • Sommenverzekering: vergoed de kosten die de nabestaanden moeten maken voor het regelen van de uitvaart, tot aan een vooraf afgesproken maximumbedrag.

Er zijn ook combinatievormen van de bovenstaande soorten.

Afsluiten

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Dan is het handig om een vergelijking te maken tussen verschillende uitvaartverzekeraars. Let daarbij op de volgende punten:

 • Premie: kosten die u per maand, kwartaal of jaar betaalt
 • Premielooptijd: de periode waarin u premie betaalt
 • Soort uitkering: een uitkering in kapitaal of natura
 • Voorwaarden van de verzekering: bijvoorbeeld een indexatie

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is bedoeld om een risico op overlijden te verzekeren. Dit is direct het grootste verschil met een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering keert namelijk altijd uit, terwijl een overlijdensrisicoverzekering alleen uitkeert als de verzekerde binnen de verzekeringsduur komt te overlijden. De uitkering van een overlijdensrisicoverzekering ligt meestal ook een stuk hoger: bedragen van meer dan 50.000 of 100.000 euro zijn niet ongebruikelijk.

Risicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet in de financiële problemen komen als u komt te overlijden. De verzekeraar keert een som geld uit als de verzekerde komt te overlijden vóór de einddatum van de verzekering.

Type verzekeringen

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen:

 • Verzekering met gelijkblijvende dekking: dekking blijft gedurende de looptijd hetzelfde
 • Verzekering met lineair aflopende dekking: dekking daalt lineair (met gelijke stappen) naarmate de looptijd vordert
 • Verzekering met annuïtair aflopende dekking: uitkering daalt in het begin langzaam en naarmate de looptijd vordert steeds sneller.

Een linear aflopende overlijdensverzekering wordt vaak afgesloten met een lineaire hypotheek. Hetzelfde geldt voor de annuïtaire hypotheek, waarbij vaak een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten.

Aanvragen

Wilt u een overlijdensrisicoverzekering vergelijken en aanvragen? Neem dan de volgende aandachtspunten mee in uw overweging:

 • Totale premie-kosten: hoeveel premie betaalt u in totaal gedurende de looptijd?
 • Soort verzekering: verandert de dekking naarmate de looptijd vordert of blijft deze hetzelfde?
 • Voorwaarden: gelden er aanvullende voorwaarden, zoals een ‘en-bloc bepaling’?