Verzekeraars stoppen met aanbieden overlijdensrisicoverzekering

Veel levensverzekeraars stoppen met het aanbieden van overlijdensrisicoverzekeringen of besteden deze uit. Zware concurrentie maakt verzekeringen niet langer kostendekkend voor verzekeraars.

Aegon en Florius hebben bijvoorbeeld al aangegeven dat de verzekeringen niet meer worden aangeboden vanwege de hoge kosten.

Zorgplicht

Naast concurrentie zorgt ook de zorgplicht, die alle verzekeraars in Nederland hebben, voor hoge kosten. Het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) heeft al regelmatig uitspraken gedaan over het naleven van de zorgplicht. Verzekeraars moeten klanten bijvoorbeeld informeren over prijsdalingen en andere ontwikkelingen. Dat brengt kosten met zich mee.

In de toekomst bestaat zelfs de kans dat verzekeraars verplicht zijn om klanten met terugwerkende kracht een lagere premie aan te bieden als de premies zijn gezakt. Het aanbieden van levensverzekeringen wordt daardoor minder interessant.

De Autoriteit Financiële Markt (AFM) gaat nader onderzoeken wanneer er een zorgplicht geldt tijdens de looptijd van een financieel product.

Minder verzekeringen afgesloten

Uit een onderzoek van MoneyView en gegevens van de hypotheekshop blijkt verder dat er steeds minder overlijdensrisicoverzekeringen worden afgesloten. Dit zou onder meer komen door het vervallen van de plicht om bij een hypotheek een overlijdensverzekering af te sluiten.