Prijs overlijdensrisicoverzekering weer omhoog

De tarieven van veel overlijdensrisicoverzekeringen (orv’s) zijn voor het eerst sinds lange tijd weer gestegen. Het gaat met name om verzekeringen die in combinatie met een hypotheek werden afgesloten. Dat stelt onderzoeksbureau MoneyView.

Sinds 2002 is de premie van de orv met 56 procent gedaald, maar nu is er voor het eerst sprake van een lichte stijging: gemiddeld 4,16 procent.

MoneyView heeft geen verklaring voor de hogere premies

Chronisch zieken

Sinds 2018 is het niet langer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek waar Nationale Hypotheekgarantie (NHG) bij zit. Vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met een ernstige aandoening konden daarvan profiteren, aangezien zijn daardoor vaak geen NHG-hypotheek konden afsluiten.

Minder afgesloten

Door het wegvallen van de verplichting worden er in totaliteit minder overlijdensrisicoverzekeringen afgesloten, stellen de productmanagers van MoneyView.

Wie al langer geleden een orv heeft afgesloten, kan overigens geld besparen door de polis te laten oversluiten naar een goedkopere maatschappij. Bovendien is het voor ex-rokers mogelijk een korting te krijgen op de premie. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.