Overlijdensrisicoverzekering straks opzegbaar bij NHG-hypotheek

Ook bestaande klanten met een NHG-hypotheek mogen straks hun overlijdensrisicoverzekering (ORV) opzeggen als zij dat willen. De verplichting om een ORV aan te houden, komt vanaf 2020 te vervallen. Het doel hiervan is om de woningmarkt nog toegankelijker te maken, zo meldt NHG.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een initiatief van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Sinds medio 2018 profileert de organisatie zich als simpelweg: ‘NHG’.

Drempel wegnemen

Met de nieuwe regels hoopt de NHG dat bepaalde groepen worden ontzien. Zo komen veel ouderen, chronisch zieken en ex-kankerpatiënten vaak niet in aanmerking voor een (goedkope) overlijdensrisicoverzekering. Zij die wel een verzekering kunnen afsluiten, betalen vaak veel meer premie voor deze levensverzekering dan ‘gezonde’ Nederlanders.

Met de nieuwe maatregel van de NHG mag iedereen met een NHG-hypotheek de bestaande (dure) ORV opzeggen. Dit geeft extra financiële ruimte, bijvoorbeeld om de hypotheek te bekostigen of andere vaste lasten.

Doordat de verplichting wegvalt, neemt de vraag naar overlijdensrisicoverzekeringen af, wat gunstig is voor de prijs (premie) van de verzekering.

Vangnet

De NHG waarschuwt wel dat de ORV zekerheid biedt voor nabestaanden. Mocht de hypotheeknemer komen te overlijden, dan moet de partner dit inkomensgat zelf zien op te vangen. Dat is vaak niet mogelijk zonder ORV.

Ondanks de nieuwe regel verwacht de NHG niet dat mensen massaal hun overlijdensrisicoverzekering opzeggen.

Meer weten over een hypotheek in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering? Lees dan ons kennisdossier.