Overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht bij NHG

Nederlanders die hun eerste huis kopen met een NHG-hypotheek hoeven vanaf 1 januari 2018 geen overlijdensrisicoverzekering (orv) daarbij af te sluiten. Dit geldt ook voor 2019.

Vorig jaar (2017) werden huizenkopers nog verplicht om bij een NHG-hypotheek een overlijdensrisicopolis af te sluiten die het bedrag dekt dat boven 80 procent van de woningwaarde uitkomt. Deze verplichting is komen te vervallen.

Als starter kunt u dus goedkoper uit zijn. Maar er zijn wel bepaalde risico’s aan verbonden. Het kan slim zijn om alsnog een verzekering af te sluiten.

Chronisch zieken, patiënten en ouderen

Het wegvallen van de verplichting is vooral gunstig voor mensen met een chronische ziekte, maar ook ex-patiënten en ouderen hebben er baat bij. Deze groepen betalen een veel hogere premie of zelfs geweigerd bij het afsluiten van zo’n overlijdensrisicoverzekering. Doordat de verplichting wegvalt, wordt het voor hen eenvoudiger en betaalbaarder om een huis met een NHG-hypotheek te kopen.

Risico’s

Het is risico is uiteraard dat u of uw partner vroegtijdig komt te overlijden en één gezinslid niet in staat is op de hypotheeklasten te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering kan er dan in ieder geval voor zorgen dat het huis niet verkocht hoeft te worden. Afhankelijk van de dekking kan een groot deel van de hypotheek zelfs worden afgelost. Dat kan u en uw gezin veel rust bieden.

Wel verplicht

Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het nog steeds verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Vaak moet het deel boven 80% van de marktwaarde verzekerd worden.