ORV straks makkelijker af te sluiten voor ex-kankerpatiënten

Mensen die zijn behandeld en genezen van kanker kunnen op dit moment maar lastig een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Daar komt verandering in.

Uit onderzoek in 2019 blijkt dat het zes op de tien ex-patiënten niet lukt om een overlijdensrisicopolis aan te vragen. En bij ex-patiënten waar het wel lukt, blijkt de premie vaak torenhoog. Dat zorgt voor de nodige obstakels, want een ORV is bijvoorbeeld vaak verplicht bij een hypotheek.

Hier gaat binnenkort verandering in komen, blijkt uit afspraken van verzekeraars en patiëntenorganisaties.

Tien jaar ziektevrij

Mensen die zijn behandeld en tien jaar kankervrij zijn, krijgen straks dezelfde rechten als andere Nederlanders. Voor kinderen, bij wie voor hun achttiende kanker is vastgesteld, geldt een termijn van vijf jaar.

De nieuwe regel wordt van kracht voor alle verzekeraars.

Ex-kankerpatiënten hoeven na tien jaar niet meer te melden dat zij kanker hebben gehad als dit wordt gevraagd door een verzekeraar. Hierdoor hoeven zijn niet meer te vrezen voor acceptatie of een verhoogde premie.

Reactie Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten blij te zijn met de nieuwe regelgeving voor ex-kankerpatienten:

“Deze consumenten worden bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering niet meer geconfronteerd met een ziekteverleden dat zij het liefst achter zich laten”.

Ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is verheugd met de afspraken die zijn gemaakt.