ORV: spray nicotine staat gelijk aan roken

Bij een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kunt u als verzekerde een korting op de premie krijgen als u niet rookt. Het is risico is dan lager voor de levensverzekeraar. Als u wel rookt, betaalt u meer premie.

In de voorwaarden van levensverzekeringen staat echter vaak dat het gebruik van middelen met nicotine ook wordt verstaan onder roken. De overlijdensrisico-uitkering van een overleden man werd daardoor onlangs met 25 procent gekort.

Twee levensverzekeringen

In 2017 sloot een echtpaar twee levensverzekeringen af bij Reaal voor een looptijd van 30 jaar. Beiden betalen het tarief voor niet-roken. Als zij wel gaan roken, moeten zij dit tijdig melden aan de verzekeraar. Ze gaan dan ook meer premie betalen.

Maar niet lang na het afsluiten van de verzekering overleed de man. Toen de vrouw aanspraak wilde maken op de uitkering kreeg zij een vragenlijst waarin ze moest aangeven of de man had gerookt. In de aanvullingen gaf de vrouw aan dat er viermaal een nicotinespray is gebruikt.

Dit was voor de verzekeraar voldoende aanleiding om de uitkering van de polis met 25 procent terug te schroeven. Opvallend, aangezien de man niet overleed aan de gevolgen van roken.

Terecht?

Toch stelde geschillencommissie van het klachteninstituut Kifid, waar de vertegenwoordiger van de vrouw later een klacht indiende, de verzekeraar in het gelijk. Reaal hoeft daardoor minder uit te keren aan de vrouw. Volgens de geschillencommissie handelde Reaal volgens de polisvoorwaarden.

Volgens Kifid hadden de man en vrouw zich er bewust van moeten zijn dat roken of het gebruik van nicotine gemeld had moeten worden bij de verzekeraar. Wel een duur grapje als gevolg voor de vrouw in kwestie: 50.000 euro korting op haar uitkering.

Tip

Kortom, gebruik bij het afsluiten van een ORV uw gezonde verstand en vul naar waarheid in of u wel of niet rookt. Verandert er iets in uw situatie? Geef dit dan ook aan bij de verzekeraar. Dan kan ook werken in uw voordeel.

Lees ook: 85 procent ex-rokers loopt korting mis

Wist u trouwens dat de verzekeraar een nicotinetest mag laten uitvoeren om te controleren of de verzekerde zich houdt aan de voorwaarden?