85 procent ex-rokers loopt korting mis op overlijdensrisicopolis

Ben je gestopt met roken en heb je een overlijdensrisicoverzekering (orv)? Dan kan de premie van je polis waarschijnlijk naar beneden. Dit moet je wel melden bij je verzekeraar.

Uit onderzoek van Radar blijkt dat 85 procent van de consumenten niet weet dat de premie van een overlijdensrisicopolis omlaag kan nadat men stopt met roken. Die groep loopt honderden euro’s mis. Voor de gehele looptijd van de verzekering (meestal zo’n 30 jaar) kan dit een verschil betekenen van bijna 10.000 euro aan premiegelden.

Risico op overlijden lager

Zodra iemand stopt met roken, gaat het risico op vroegtijdig overlijden omlaag. Het te verzekeren risico wordt daardoor gunstiger voor de verzekeraar, want de kans op uitkeren neemt af. Ook de verzekerde kan hiervan profiteren middels een lagere premie.

Zelf doorgeven

Het is wel essentieel dat een verandering in uw situatie wordt doorgegeven aan de verzekeraar. Alleen dan kan de premie omlaag. Hier gelden soms wel bepaalde voorwaarden aan, bijvoorbeeld:

  • U bent minimaal twee jaar gelden gestopt met roken
  • U vult een niet-rokers verklaring in
  • U doorloopt een nieuwe medische beoordeling

Het laatste puntje is overigens wel een belangrijke. Wanneer u een nieuwe medische verklaring moet afleggen, kan dit ongunstig uitpakken ten aanzien van het te verzekeren risico, bijvoorbeeld als u na het afsluiten van de verzekering lijdt (of heeft geleden) aan bepaalde ziektes of aandoeningen.

Verder belangrijk:

Klanten komen alleen in aanmerking voor een korting op de premie tijdens de looptijd van hun verzekering.