Nabestaandenverzekering?

Online af te sluiten in 5 minuten

Een nabestaandenverzekering voorkomt dat uw gezin/familie in de financiële problemen komt als u overlijdt.

Koen Kuijper

ORV-expert

010 - 34 003 21

Gegevens

De premies in deze vergelijking zijn berekend met:

Gelijkblijvend bedrag
20 jaar (looptijd)
1 november 1991 (30 jaar)

Verzekerd bedrag:

Sorteer op:

Hoe werkt een nabestaandenverzekering?

De meeste gezinnen in Nederland hebben twee kostwinners. Als partners betalen zij samen voor de kosten van het dagelijks leven, zoals de hypotheek, de energierekening en de boodschappen. Op het moment één van de partners vroegtijdig overlijdt, is er nog maar één kostwinner over. Hij/zij heeft vaak niet voldoende middelen om de vaste lasten te kunnen blijven betalen.

Een nabestaandenverzekering keert in dat geval een eenmalig bedrag uit waarmee financiële problemen voorkomen worden. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor:

  • Het afbetalen van de hypotheek
  • Afbetalen van leningen
  • Het betalen van de studie van de kinderen
  • Het betalen van de uitvaart

Let op:

Een nabestaandenverzekering keert alléén uit als de verzekerde komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering. De looptijd kun je meestal zelf kiezen bij het afsluiten van de verzekering. Een gangbare looptijd is 20, 30 of 40 jaar.

Nabestaandenverzekering afsluiten

Wilt u een nabestaandenverzekering afsluiten? Slim! Daarbij zorgt u ervoor dat uw nabestaanden onbezorgd worden achtergelaten als u onverhoopt vroegtijdig komt te overlijde. De uitkering van de verzekering kan ervoor zorgen dat uw partner en gezin de vaste lasten, zoals de hypotheek, kunnen blijven betalen. Zo kunnen zij hun huidige levensstijl behouden. Bovendien kan de uitkering van nabestaandenverzekering een mooi pensioenpotje zijn voor uw partner.

Tips:

  • Let bij het afsluiten van de nabestaandenverzekering op de hoogte van de premie en de looptijd
  • Zoek uit welk soort verzekering voor u het beste is. Hiernaast staat meer informatie.
  • Schakel een adviseur in als u niet zelfstandig een passende verzekering kunt kiezen of vragen heeft

Soorten nabestaandenverzekering

Er zijn verschillende typen nabestaandenverzekeringen. Het grootste verschil zit in de dekkingsvorm. Er zijn drie vormen:

Gelijkblijvende dekking

De dekking blijft onveranderd gedurende de hele looptijd. De uitkering blijft gelijk, ongeacht het moment dat de verzekerde (binnen de looptijd) komt te overlijden. Ook de premie blijft bij een gelijkblijvende nabestaandenverzekering gelijk gedurende de looptijd, tenzij er een clausule in het contract staat.

Lineair dalende dekking

De uitkering van de verzekering loopt met gelijke stappen af naarmate de looptijd vordert. Ieder jaar gaat er dus een stuk van de uitkering af. Aan het einde van de looptijd is de uitkering bijna 0. Bij veel van deze verzekering wordt er aan het einde van de looptijd (bijna) geen premie meer in rekening gebracht.

Annuïtair dalende dekking

Bij een nabestaandenpolis met annuïtair dalende dekking gaat het verzekerde bedrag ieder jaar iets omlaag. In het begin gaat dit langzaam, maar verderop in de looptijd gaat dit steeds sneller.

Nabestaandenverzekering

Vaak wordt het type nabestaandenverzekering gekozen in verband met het type hypotheek dat is afgesloten. Vind u het lastig om te kiezen? Schakel dan een adviseur in.