Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) heeft als doel om uw nabestaanden financieel te ondersteunen als u komt te overlijden. Hier kunnen verschillende onderliggende redenen voor zijn, zoals een hypotheek of een persoonlijke lening.

Redenen

Er zijn talloze onderliggende redenen om uw overlijdensrisico af te dekken door middel van een verzekering:

  1. Nieuwe hypotheek: bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is een overlijdensrisicodekking verplicht voor het deel van de hypotheek dat boven een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning uitkomt. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 50 en 80 procent.
  2. Bestaande hypotheek: ook nadat de hypotheek is afgesloten wordt er vaak nog vrijwillig gekozen voor een overlijdensrisicopolis om de nabestaanden bij het overlijden van een hypotheekhouder financieel te ondersteunen.
  3. Persoonlijke lening: als u een persoonlijke lening afsluit en onverhoopt komt te overlijden, zal de geldverstrekker aankloppen bij uw nabestaanden voor de resterende schuld. Dit financiële risico kan worden afgedekt met een verzekering tegen overlijdensrisico.
  4. Magere pensioenregeling: als de kostwinner voordat zij/hij met pensioen gaat, komt te overlijden, zal de pensioenregeling die overblijft mogelijk niet voldoende zijn. Een ORV kan dan een welkome financiële aanvulling zijn.
  5. Zakelijke redenen: als u, uw zakenpartner of medewerker wegvalt, heeft dat gevolgen voor de financiële situatie van uw bedrijf. Door een verzekering af te sluiten kan een (gedeeltelijk) verlies in omzet worden opgevangen. Ook als u een bedrijf door middel van een zakelijke lening opzet, kan een overlijdensrisicopolis verstandig zijn.
  6. Overige redenen: er kunnen nog vele andere redenen zijn voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. In elk geval is het primaire doel om ervoor te zorgen dat uw nabestaanden niet in de financiële problemen komen.

Onderzoek

Overlijdensrisicoverzekering.nl zocht aan de hand van een enquête uit met welk doel een overlijdensrisicoverzekering door Nederlanders werd afgesloten.

Hieronder de resultaten:

 

Deze enquête werd gehouden in de maand juni onder 416 respondenten met een leeftijd tussen de 25 en 65 jaar. Alle respondenten hebben een verzekering tegen overlijdensrisico afgesloten. Hier is vooraf op gescreend. 

Hypotheek belangrijkste reden

Een nieuwe of bestaande hypotheek bleek de belangrijkste motivator voor het afsluiten van een overlijdensrisicopolis. Bij een nieuwe hypotheek wordt dit vaak verplicht gesteld, vandaar een relatief hoog percentage van 31 procent. Toch koos bijna een kwart van de ondervraagden met een bestaande hypotheek nog voor een verzekering die overlijdensrisico afdekt.

Opvallend genoeg koos 11 procent van de respondenten voor een overlijdensrisicoverzekering vanwege een zakelijke reden.


Vraag over
levensverzekeringen?

Neem dan persoonlijk contact met mij op. Ik zal uw vraag zo duidelijk mogelijk proberen te beantwoorden.

Neem contact op met Koen

info@overlijdensrisicoverzekering.nl

Vragen over een oude uitvaart polis?

0800 020 1068 Bereikbaar tot 17:00
Expert levensverzekeringen