Overlijdensrisicoverzekering oversluiten

Het kan voordelig uitpakken om een oude overlijdensrisicoverzekering over te sluiten. In sommige gevallen kan dezelfde verzekering bijna 80 procent goedkoper zijn dan vijf jaar geleden.

Ook onderzoek van Radar en de Consumentenbond heeft aangetoond dat het overstappen van overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor heel veel mensen een besparing kan opleveren. Zelfs bij kleinere verzekerde bedragen.

Zelf ontdekken wat het kost om een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Maak dan zelf een vergelijking op deze pagina.

Waarom oversluiten?

Er zijn een aantal goede redenen waarom u uw huidige verzekering tegen overlijdensrisico zou kunnen oversluiten:

1. Premies dalen

De levensverwachting is al jaren aan het stijgen. Dat betekent dat de kans dat verzekeraars moeten uitkeren, afneemt. De premie gaat daardoor vanzelfsprekend omlaag. Daarnaast zijn er meer aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen op de markt gekomen. Dit zorgt voor scherpere premies.

2. Geen melding premiedaling

Hoewel de premies voor nieuw afgesloten verzekeringen dalen, betekent dat niet dat verzekeraars ook de premies van bestaande verzekeringen mee laten dalen. Sterker nog, als klant wordt u vaak niet geïnformeerd over goedkopere opties of een lagere premie. Veel verzekeraars zien de lagere premies juist als een manier om geld te verdienen aan bestaande klanten.

3. Gestopt met roken

Mogelijk bent u permanent gestopt met roken, maar is bij de premie van de huidige verzekering wel meegenomen dat u een roker bent. Door een polis af te sluiten voor een niet-roker kan de premie omlaag.

Hoe werkt oversluiten?

Als u van plan bent om uw huidige overlijdensverzekering over te sluiten, is het zaak om bepaalde stappen in een vaste volgorde te doen.

1. Bekijk uw huidige overlijdensrisicopolis

Allereerst is het zaak om de huidige polis onder de loep te nemen. Dit is een belangrijke stap die u moet nemen, voordat u overweegt om de verzekering over te sluiten. Zoek daarom uit:

  • Wat de ingangsdatum en einddatum is van uw verzekering.
  • Voor welk bedrag u bent verzekerd.
  • Hoeveel premie u betaalt.
  • Of u de premie apart per maand heeft betaald of dat u iedere maand een bepaald bedrag inlegt waarvan premie wordt ingehouden.
  • Welk type dekking u heeft (gelijkblijvend, annuïtair of lineair).
  • Welke voorwaarden de verzekering verder heeft, bijvoorbeeld een en-bloc clausule of een verpanding aan een hypotheek.

Belangrijk:

Zoek uit of u zonder (of tegen lage) kosten uw huidige verzekering kunt beëindigen. Wacht met beëindigen totdat u volledig bent geaccepteerd voor een nieuwe verzekering.

2. Vergelijk alternatieven

Nu u weet wat voor verzekering u heeft, kunt u op zoek naar alternatieven met dezelfde dekking en voorwaarden, maar een lagere prijs. Bij het vergelijken let u, naast de nieuwe premie, ook op:

  • De kosten voor het afsluiten van de verzekering.
  • De nieuwe voorwaarden van de verzekering hetzelfde of beter zijn.
  • Er geen en-bloc clausule in de verzekering is opgenomen. Dan mag de verzekeraar namelijk de premie eenzijdig verhogen.

Het kan nuttig zijn om verschillende offertes aan te vragen.

3. Nieuwe overlijdensrisicoverzekering aanvragen en wachten op acceptatie

Geschikte verzekering gevonden? Dan kunt u deze aanvragen. Wacht met het opzeggen van uw oude verzekering. Zorg ervoor dat u eerst volledig bent geaccepteerd voor de nieuwe verzekering. Dan houdt onder meer in dat u het gezondheidsformulier volledig en naar waarheid heeft ingevuld en dat de verzekeraar aangeeft dat de polis medisch akkoord is.

4. Oude overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Nieuwe verzekering afgesloten? Dan kunt u uw oude verzekering opzeggen. Dit dient vaak schriftelijk te gebeuren met behulp van een opzegbrief. Voorkom dat u dubbel verzekerd bent.

ORV met spaar- of beleggingspolis oversluiten

Indien u een overlijdensrisicoverzekering heeft die is versleuteld in een spaar- of beleggingspolis is het meestal een stuk ingewikkelder om over te stappen. Dit komt omdat de verzekering is gekoppeld aan een ander financieel product, waarbij u geld heeft ingelegd om waarde op te bouwen. Het zou zonde zijn om deze spaarpot te verliezen als u uw huidige polis beëindigd.

Wilt u een dergelijke verzekering toch oversluiten of informeren naar de mogelijkheden? Dan is het raadzaam om een financieel adviseur te raadplegen.

Verpande ORV oversluiten

Als u een overlijdensrisicoverzekering heeft die is verpand aan uw hypotheek, is het raadzaam om contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker. Die kan aangeven onder welke voorwaarden u de verzekering mag oversluiten en of hier kosten aan verbonden zijn.


Vraag over
levensverzekeringen?

Neem dan persoonlijk contact met mij op. Ik zal uw vraag zo duidelijk mogelijk proberen te beantwoorden.

Neem contact op met Koen

info@overlijdensrisicoverzekering.nl

Vragen over een oude uitvaart polis?

0800 020 1068 Bereikbaar tot 17:00
Expert levensverzekeringen